A Tisztelt író és Olvasó Közösséghez!


Kiadványunkkal hisszük, hogy megalapozunk egy olyan hosszútávon működő tudományos periodikát, amelynek egyfelől egyre bővülő írói gárdája lesz, másfelől pedig az értő közönséghez is eljut. Célunk nem más, mint, egy tudományos alaposságú ismeretterjesztő negyedévente megjelenő online folyóirat-sorozat útnak indítása. Olyan tanulmányokat, cikkeket várunk, amelyek történelmi, irodalmi, művészeti, közlekedési, gasztronómiai stb. szemszögből mutatják be Debrecen és térségének helytörténetét, továbbá annak tágabb régióját az Érmelléktől a Tiszáig, illetve a Nyírségtől Békésig. Elsősorban tehát történészek, helytörténeti kutatók, etnográfusok, kulturális antropológusok és építészek jelentkezését várjuk, akik inter-multidiszciplináris tudományos alapossággal foglalkoznak szűkebb és tágabb társadalmunk múltjával, illetve jelenével.
    Nyilvánvalóan más tudományágak művelőitől is befogadunk anyagokat, amelyek megfelelnek a kiadvány kritériumainak. Tudományos igényű munkákat viszont nem csak közgyűjteményekben és felsőoktatási intézményekben dolgozó muzeológusoktól, levéltárosoktól és egyetemi oktatóktól várunk, mivel szeretnénk teret engedni a tudományos munkásságukat most megalapozó fiatalabb generációknak is. Éppen ezért egyetemi hallgatók és minden helytörténet iránt érdeklődő kutató munkáját is örömmel fogadjuk.
    Cikkek és tanulmányok mellett természetesen adattárak recens bemutatását és forrásjegyzékek közlését is várjuk, mivel fontosnak tartjuk a szétszóródott külön közgyűjteményekben őrzött és magánarchívumokban kallódó ismeretlen anyagok komplex feldolgozását és bemutatását. Jelen kiadványunkkal lokális - regionális, tárgyi illetve szellemi hagyatékunk mind szélesebb és alaposabb tudományos igényű feltárására törekszünk, mindazonáltal nem a hagyományok ápolása a fő célunk, hiszen nem beteg. Mindazonáltal a hagyományok őrzését sem tekinthetjük relevánsnak ebben az esetben, mivel a tradíciót nem lehet, és nem is kell fogolyként bezárni. Számunkra a hagyományok éltetése az, ami számít.

Bízunk abban, hogy a jövőben mind olvasóként, mind pedig szerzőként partnerünk lesz!Ha érdekli ez a publikációs forma, kérem írjon az alábbi email címre, hogy a részleteket megbeszélhessük.


Email: civisporta@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/civisporta/


 

Vissza